maanantai 6. heinäkuuta 2015

Satoa odotellessa

Niin paljon kuin kukkia rakastankin, tahdon saada puutarhasta myös jotain syötävää. Siinä on jotain erityisen palkitsevaa hakea loppukesästä marjoja, hedelmiä ja kasviksia omalta pihalta.

Vadelma kukkii ja näyttäisi tekevän ihan kohtuullisesti marjojakin. Suoraan puskasta ne tulee varmasti syötyä.


Musta- ja punaherukkapensaita täällä on yhteensä yhdeksän. Osa menee pakastimeen, osa jaetaan eteenpäin ja osan saavat syödä linnut.


Raparperi on istutettu pari vuotta sitten. Tänä keväänä  istutin vähän lisää ja laitoin enemmän multaa. Se otti siitä kovasti nokkiinsa, mutta ehkäpä ensi vuonna saisi jo enemmän satoa.


Kirsikkakuva tarkentui jonnekin aivan väärään paikkaan, mutta en jaksanut ottaa uutta. Heitettiin verkko puun päälle, jos vaikka saisi enemmän omaan suuhun tänä vuonna.


Omenapuita meillä on kolme ja puoli. Kaksi isoa ja yksi keskikokoinen ilmeisesti siemenestä kasvanut. Se puolikas on metrin mittainen siemenestä huonoon paikkaan kasvanut, joka siirrettiin loppukeväästä, eikä sen selviytymisestä ole takuita. Toinen iso puu viettää nyt lepovuotta muutamalla hassulla omenalla. Viime vuonna se teki jättisadon (pelkästään pudonneita maahan mädäntyviä keräsin seitsemän kottikärryllistä).


Kaksi vuotta sitten keväällä kaivettiin pieni kasvimaa. 


Mansikoita on kymmenen puskaa, riittävästi syötävää niistä näyttäisi olevan tulossa.


Kasvimaan kulmaan olen pikkuhiljaa kasvattanut yrttimaata monivuotisilla. Ensin siihen tuli ruohosipuli kotoa, viime vuonna sitruunamelissa ja viherminttu. Tänä vuonna esikasvatin siemenestä rosmariinin ja timjamin, saapa nähdä, talvehtivatko ne.


Tänä vuonna kasvimaalle kylvettiin porkkanaa, retiisiä, hernettä, salaattia ja tilliä.


Mies rakensi kaksi vuotta sitten keväällä unelmieni kasvihuoneen vanhoista ikkunoista ja kierrätyslaudasta.


Tänä vuonna etualalla kasvaa kurkkua, itse kasvatettua paprikaa ja kirsikkatomaattia.


Lisäksi löytyy testimielessä vesimelonia, pari saatua chiliä, itse kasvatettua basilikaa ja timjamia ja uusimpana hankintana viiniköynnös maahan istutettuna.


Ensimmäiset kurkut ovat pian sormen kokoisia.

Paprika kukkii jo, mutta tuskin tämä kesä riittää kypsymiseen asti.


Kirsikkatomaatissa on jo melkoisesti raakileita.Viiniköynnöksen syysleikkaus ja talvehtiminen vähän jännittävät, mutta eiköhän se hyvin suju.


On siinä vähän syötävää, jos kaikki ehtivät satonsa ajoissa tehdä.

Ei kommentteja: