torstai 18. syyskuuta 2014

Omppujen purkitusta

Omenasato on kuulemma ollut hyvin vaihtelevaa. Meillä se on ollut aivan järjetön. Onneksi nuo kaksi isompaa puuta kypsyttävät hedelmänsä hieman eri aikoihin. Nämä myöhäisemmät punaiset omenat ovat kovempia kuin nuo toiset, joten päätin kokeilla jotain muuta kuin hilloa.


Ohje on alunperin bongattu ehkä Pirkasta, en ole enää varma. Nimestä ei ainakaan ole mitään muistikuvaa. Mutta näin se suunnilleen menee. Tarvitaan läjä (ehkäpä kilo) omenoita. Kuoritaan ja lohkotaan.


Kattilaan laitetaan pari desiä vettä, hieman enemmän sokeria (ihan tavallista), puolikkaan sitruunan mehu, muutamia kanelitankoja ja puolikas vaniljatanko halkaistuna ja siemenet kaavittuna.


Vesi-sokeriseos kiehautetaan, lisätään omenalohkot ja keitellään kymmenisen minuuttia, kunnes lohkot hieman pehmenevät, mutta eivät mössöönny. Purkitetaan liemineen sekalaiseen kokoelmaan, mikä kaappien perukoilta vielä hillojen jälkeen sattuu löytymään.


Uskoisin, että kannattaa hetki säilöä ennen herkuttelua jäätelön, lättyjen tai jugurtin kanssa.

Ei kommentteja: