tiistai 20. tammikuuta 2015

Kauraleipä

Tässä lupailemani kauraleivän ohje. Olen siihen törmäillyt useampaankin kertaan, mutta alkuperä on hieman hämärän peitossa. Joka tapauksessa kunnia sille, jolle se kuuluu. Itselläni ei ohjeen kanssa ole mitään tekemistä.

Kauraleipä

25 g hiivaa
½ l kylmää vettä
½ rkl suolaa
½ dl kauraleseitä
1 dl kaurahiutaleita
10-11 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola. Sekoita veteen leseet ja hiutaleet. Lisää vähitellen vehnäjauhot. Vaivaa taikina pehmeäksi ja käsistä irtoavaksi. Kohota liinan alla kaksi tuntia. Alusta kohonnut taikina ja leivo leiväksi pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla tunnin. Paista ensin 275 asteessa 10 min ja sitten vielä 200 asteessa 20 min. Jäähdytä leipä ritilällä.


Itse tein tuollaiseen suureen kulhoon ja taikina kohosi moninkertaiseksi. Kovin pientä kulhoa ei kannata ottaa. Herkullista tästä tuli. Rapea kuori ja pehmeä sisus. Turhan ylös vain laitoin aluksi uuniin, ja pinta tummui hieman liikaa.


1 kommentti:

Irena kirjoitti...

Pakko testata!